Monday, February 23, 2015

Unekool külastas Soomes kolme öö unekooli

Käisime veebruarikuus taas Soomes, et koguda uusi teadmisi ja tutvuda sealsete unekoolide tegevusega. Seekord külastasime Tammisaaris (Raaseporis) tõenäoliselt Soome kõige vanemat ametlikku unekooli, mis on tegutsenud umbes 40 aastat. Unekooli teenust osutatakse statsionaarselt kohaliku haigla ruumes, kuhu pered suunatakse peamiselt perearstide poolt. Teenust rahastavad kohalikud omavalitsused, pere ise tasub vaid omaosaluse (38 EUR/ööpäev). Vanematele on ööbimisvõimalus tasuta.

3 öö unekool on kõige kiiremaks ja tõhusamaks une korrastamise meetodiks. Pere tuleb kolmeks ööpäevaks keskusesse, kus veedetakse rahulikus rütmis ka päevad. Õhtul paneb ema või isa lapse tavapärasel moel magama ning lahkub siis peretuppa. Laps jääb ööseks magamistuppa, kus vajadusel "unehoidja" käib teha rahustamas. Lapsevanem kutsutakse tagasi taas hommikul, kui laps on virgumas. Seega laps uinub ja ärkab koos vanemaga. Vahepealsel ajal on lapsele abiks "unehoidja" kes reageerib lapse nutule rahulikult ja turvalist toetust pakkudes. Sama skeem kordub kolm ööd järjest (mõnikord ka neli ööd). 

Märksõnadeks on regulaarse päevakava hoidmine, turvalisus ning helluse ja läheduse pakkumine päevasel ajal. Haigla töötajate sõnul saavad unekoolist abi üle 90% peredest, sest lapsed omandavad kiiresti uued oskused. Huvi nende teenuse vastu on suur, järjekorrad on suhteliselt pikad.