Wednesday, February 28, 2018

Kolmekuuline teekond

Unekooli poole pöörduvad vanemad küsivad sageli, kuidas teistel peredel unekooliga läinud on – kas ja kui ruttu tulemused tulevad? Jagame siin pere loal üht perenõustamise lugu. 



Eellugu

Perel oli mure, et 7 kuune poeg ei maga enam öösel ega päeval rohkem kui 2 tundi korraga, sageli jäi uni vaid 30-60 min pikkuseks. Laps oli ärkveloleku ajal kogu aeg viril. Nii oli see kestnud juba kuskil 3 kuud. Emale tundus, et last ajab üles krooks ja sellega kaasnev piim. Seega pidi ema last sageli üles võtma krooksutamiseks ning uinutamiseks hoidma süles. Ka koos magamine ei teinud asja paremaks. 

Perenõustamise teenus

Kohtusime kogu perega detsembris nende kodus ning 1,5 tunni jooksul kaardistasime põhjalikult pere olukorra, nende ootused ja ressursid. 

Nõustamine sisaldab: 

  • perenõustaja koduvisiit või konsultatsioon skype teel (kestusega  kuni 1,5 tundi)
  • personaalne uneplaan lapsele
  • järelnõustamine 3 kuu jooksul e-maili teel (kuni 10 nõustamist)
  • kaisunukk, unekooli T-särk lapsele või raamat Meie lapse uni;
  • raamatuke Beebi ja uni PDF formaadis. 


Seejärel panime koos perega paika plaani, kuidas saame olukorda parandada. Pere alustas koduse unekooliga. Kõik ei läinud kohe libedalt, tekkisid ka mitmed uued väljakutsed ja hulgaliselt küsimusi. Olime perega järgmistel nädalatel ühenduses telefoni või meili teel. 

Nüüdseks on pere saavutanud olukorra, kus:
laps läheb igal õhtul samal kellaajal voodisse;
saab võimaluse uinuda iseseisvalt oma voodis ja seal ka hommikul ärgata;
laps uinub protestita;
magab ööune ärkamata.

Väljakutseks on veel natuke liiga varajane ärkamine, laps kipub varahommikuti (kella 5 paiku) virguma ja siis vajab vanemate abi taas uinumiseks. 

Mis võis olla teie pere edu saladus?

Ema: „Eks ma olen ise ka meie edusammudest väheke hämmingus. Igal õhtul kui ta protestita omas voodis magama jääb, siis mõtlen, et see on lihtsalt uskumatu!!! Suur aitäh, julgustuse ja õpetuse eest.“

"Ma arvan, et edu saavutamisel on kõige olulisem ikka kaaslase toetus ja osavõtt. Kõige raskem ongi selle väsimuse kõrvalt leida seda jõudu, et rahulikuks jääda. Mind aitas palju ka see, et sa lubasid meile, et asi läheb 5 ööga paremaks. Kui raske oli, siis kordasin seda endale ning ei lubanud alla anda. See aitas väga ning tegi rõõmu, kui avastasin, et täpselt nii palju aega läkski!"

"Suur, suur aitäh! Eks me pusime vaikselt edasi ja kui jääme hätta, siis kindlasti pöördume uuesti.“

Meil on ka siiralt hea meel!

Perede tagasisidet Unekooli koolitustele ja perenõustamisele leiab SIIT.  

Merit Lilleleht
Perenõustaja
www.unekool.ee

No comments:

Post a Comment